Cu cartile pe masa...dar si pe scaun

Mese si scaune mai mult sau mai putin atractive gasim peste tot in locatiile HoReCa. Problema este cand ne uitam la clientii de la mese - nu totdeauna vedem oameni relaxati, concentrati suta la suta asupra conversatiei cu partenerul.

Din cand in cand, se observa tendinta de a schimba pozitia, o stangacie in a duce furculita sau paharul la gura... ai crede ca sunt dificultati de ordin personal, dar, ca sa fim sinceri, este vorba si de neglijenta in proiectare a spatiilor respective, de incompatibilitatea dintre obiectele de mobilier.
Rezista inca in peisajul nostru HoReCa locatii cu asemenea piese executate cu un mester tamplar, „pe care il stiu de cand eram atatica”. Din exterior, nu arata rau intotdeauna, pretul a fost de exceptie, deci... cine s-a mai gandit si la ergonomie.

Companiile specializate in furnizarea de mobilier pentru baruri, restaurante sau alte tipuri de locatii HoReCa au inteles pericolul lucrului in regie proprie si au incercat sa combata acest viciu. Compatibilitatea intre piesele de mobilier si intre acestea si spatiul carora sunt destinate se constituie intr-o preocupare continua, caci gusturile se schimba intr-un ritm rapid si nu foarte usor de prevazut. Totusi, in demersul unor beneficiari, factorul economic este decisiv si „tot ce tine de gust este foarte greu de comentat”, ne spune doamna Marilena Tabarca, Director al firmei Albergo Contract. „Oferta in acest domeniu (mese si scaune) este vasta ca design si materiale folosite, nefiind dedicata unei anumite categorii de unitati. Da, este mobilier care merge bine la o pizzerie sau fast-food, dar clientul, daca vrea, il poate pune si pe terasa, in cafenea sau chiar in restaurant. Noi il putem doar sfatui, iar decizia finala ii apartine. Mobilierul, mai mult ca orice altceva, ar trebui sa fie un tot unitar cu ambientul in care este asezat, sa se plieze pe atmosfera spatiului, a locatiei respective. Pentru asta ar trebui sa se apeleze la un designer, dar nu se intampla asa in cele mai multe cazuri. Asa se face diferenta intre locatiile in care te simti bine sau nu; de multe ori, primele (surprinzator), adica cele confortabile, cheltuiesc mai putin pentru mobilare.”